”Du kan inte ha ADHD”

Lil' Happy Dance Facebook.jpg

Är det någonting jag lärt mig i livet är det att fördomar ofta sitter djupare än man kan tro. Jag hade det väldigt svårt i skolan när jag var yngre. Det är någonting min omgivning alltid ifrågasätter eftersom jag ändå gick ut med bra betyg. Det de inte vet är att efter skoldagen åkte jag hem, tog en powernap och satt sen i flera timmar för att ta igen allt mina klasskompisar lärde sig i skolan. Jag själv klarade inte av att ta in information genom att lyssna på en lärare, det gick in genom ena örat och ut genom det andra. Ljuden från pennor, spring i korridoren utanför och fåglarna utanför fönstret fångade min uppmärksamhet istället. Jag kämpade och kämpade men lyckades aldrig. Dessa misslyckade försök att klara av saker de andra klarade slog ner mig mer och mer för varje dag. Tillslut kände jag mig både misslyckad och rentav dum.quotes.jpg

Det tog tid innan jag insåg att det kanske låg något bakom och ännu längre från mitt rop på hjälp till dess att någon tog mig på allvar. Min mamma trodde mig direkt och tillsammans fick vi armbåga oss fram bland fördomarna. Jag kände mig så korkad. Om jag nu var för lugn, hade för bra betyg och kanske bara var stressad och ändå hade alla problem som ingen såg då måste jag ju vara helt värdelös som inte klarar av saker som alla andra kan. Men så var inte fallet.

Sommaren när jag hade tagit studenten gick jag och pratade med en beteendevetare om hur jag kände och mina tankar om att jag inte är smart nog att hantera vardagen. Hon gav det flera samtal innan hon sa att hon tyckte att en remiss för utredning av ADHD/ADD vore på sin plats. Därefter gick allt som på räls. Jag var 19 och ett halvt år när jag fick mina två diagnoser; ADHD och GAD. Hela min värld föll på plats. Jag var inte trög, att hålla fokus på en lärare mitt bland alla störningsmoment var bara inte min grej. Det där med att jag glömde saker precis hela tiden var inte heller konstigt. Sen att ADHD bara är en ursäkt för dålig uppfostran är skitsnack. Jag är en väluppfostrad person som aldrig ställt till med sånt som ”bråkstackarna i skolan” gjorde. Anledningen till att jag valde just det sista exemplet var för att det var min mormors argument för att jag inte kunde ha ADHD. Hon jobbade i skolan och fick ta hand som dessa ”bråkiga pojkar med ADHD” och jag var minsann inte sånn. Hon hade rätt i en sak; jag var inte sån. Jag var rätt lugn – i alla fall på utsidan.

En annan sak som gör mig väldigt frustrerad är att förminska svårigheterna jag och andra med ADHD går igenom varje dag. Jag får ofta höra saker som: ”Ingen gillar att städa, det är bara att göra det” eller ”Alla har svårt att koncentrera sig ibland, det är bara lathet”. Nu ger jag därför ett öppet svar till alla som tar sig friheten att säga sådana saker: Ja, alla kan känna av symptom som kännetecknar ADHD ibland. De som faktiskt har ADHD har dock så pass många och svåra symptom att det ger så stora svårigheter att det blir en funktionsnedsättning. Det sista ordet faller mig dock inte i smaken…

Idag kämpar jag varje dag med att hitta mina sätt att hantera saker. För tydligen passar jag inte in i mallen för hur skolgången ska gå till eller hur en arbetsvecka ser ut. Vårt samhälle är inte uppbyggt för folk som mig, för oss med funktionsvariationer. Jag är idag 20 år gammal och har redan hunnit med att gå igenom mycket. Några exempel är: en ”vanlig” depression, att vara ledsen och ångestfylld över att inte ”få vara normal” och att vara sjukskriven för utmattningsdepression (ni vet, det som i folkmun kallas för att gå in i väggen).

Idag är jag dock stark som bara den! Jag har nämligen lärt mig någonting. Det är inte mig det är fel på, det är samhället som inte har resurser för oss som inte passar in i den snäva mallen. För när jag väl hittar mitt sätt att göra saker och ting kan inget stoppa mig! När jag får utrymme att hitta mitt sätt är jag oslagbar, och rentav jävligt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s