Självkärlek

Självkärlek

Det är med självkärlek är komplext. När jag pratar med andra människor skulle jag aldrig säga de saker jag tänker varje gång jag ser mig själv i spegeln. Oavsett vem jag pratar med är det för mig en självklarhet att inte kommentera utseende, vikt eller annat ytligt på ett negativt sätt! Speciellt inte det där med vikten. När det kommer till andra människor kunde jag verkligen inte bry mig mindre om hurvida de är slanka som bara den eller stora så de har svårt att gå. Jag tycker synd om de människor som lider rent fysiskt av sin vikt oavsett om det är på ena eller det andra hållet, men när det bara handlar om utseende är det skitsamma. När det kommer till mig själv är det dock annorlunda. Jag kan verkligen kasta ur mig vad som helst. Men varför? För att jag inte sårar någon annan än mig själv? Om man tänker objektivt på det är det helt galet. Jag är ju faktiskt den viktigaste personen i mitt liv. Människor kommer och går i ens liv men mig själv ska jag faktiskt leva med från början till slut. När man tänker så är det helt plötsligt en självklarhet att den relation som är viktigast att vård är den till sig själv. Men hur..?

Affirmationer
Ett av de enklaste sätten att lära sig att älska sig själv är att ”fake it ‘til you make it”. Affirmationer innebär att du säger saker om dig själv, till dig själv. Detta ska göras under en längre period så ge inte upp efter någon dag eller två! Jag testade det själv och sa därför ett par saker till mig själv varje morgon och kväll. Just de saker jag valde att säga var de som där och då var viktigast för mig och min situation. Som exempel har ni de affirmationer jag använde mig av här:

Affirmationer

Egentid
Se till att lägga tid på dig själv! Vad gillar du att göra? Måla? Sjunga? Gå promenader? Det finns mycket man kan göra och det är fritt fram att välja vad just du vill göra. Det viktiga är att koppla av och bara göra det du själv vill, kravlöst och för din egen skull.

Skäm bort dig själv
Ett trick som jag lätt tar till när jag känner mig nere eller stressad är att skämma bort mig själv lite extra. Känner jag att jag har ekonomi för det kanske jag går på massage eller ansiktsbehandling men oftast är jag nöjd över en spa-kväll hemma. Jag älskar att få skämma bort mig själv med ansiktsmasker, doftljus, badskum och annat mysigt. Det finns dock många olika sätt att skämma bort sig själv på. Köp något du velat men inte unnat dig eller lyxa till det med världens fruktfat/godispåse. Bara det gör dig glad!

Skriv ner komplimanger
Det är faktiskt någonting jag gjorde för ett par år sen som än idag gör mig varm i hjärtat. När jag fick en komplimang eller om någon sa något om mig som gjorde mig glad skrev jag ner det direkt; oftast i en snabb anteckning i mobilen. När jag sedan hade tid satte jag mig med en fin, inbunden anteckningsbok och skrev ner dem som citat. Även om jag inte har skivit i boken på ett par år tar jag fortfarande fram den ibland och läser allt fint folk har sagt om mig. När man väl börjat samla på sig komplimangerna i skrift inser man verkligen hur många det är som bara passerar med ett enkelt ”tack” och sedan glöms bort. Sen är andras ord om en självklart inte det viktigaste, det är ens egna!

Beröm dig själv
Den här punkten har jag själv haft väldigt svårt med. Jag har alltid tänkt att det inte finns någon mening med att beröma sig själv när allt man gjort är sånt man ”ska” göra som att gå upp ur sängen, borsta tänderna, tvätta, städa, diska osv. Men nu när jag tänker på det är det ju bara korkat att jag ska behöva göra allt det utan att ens få känna att jag varit duktig! I mitt fall hör detta mycket ihop med min ADHD på olika sätt, bland annat för att personer med ADHD inte har ett lika väl fungerande belöningssystem i kroppen. Vi får helt enkelt inte ut dopamin (ett må bra-hormon) i kroppen efter utförda sysslor som personer utan ADHD. Därför blir det ännu svårare att ta tag i diskberget eller tvätthögen. Jag kan gå in på hur det fungerar mer en annan gång. Poängen är bara att ingen tycker att det är kul att göra dessa ”måsten” och det är klart du förtjänar beröm när du har gjort det ändå!

Untitle.jpg

Det finns många sätt för att lära sig älska sig själv. Jag själv är på god väg men har en lång väg kvar. Det viktiga är att man försöker. Det finns nämligen ingen du ska leva med så länge som dig själv, ta hand om dig!

 

2 reaktioner på ”Självkärlek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s