8 tips för att ta sig ut höstdeppen

 

thanksgiving-3733046_1280Jag har haft ett långt uppehåll från bloggen av privata skäl. Nu är jag tillbaka men tar det i en stilla takt. När jag skrev senast satt jag i solen och njöt av värmen mot min hud. I skrivande stund tittar ut genom fönstret ser ingenting annat än min egen reflektion. Det är mörkt och det är höst. Jag älskar hösten och alla färger den bär med sig, löven som prasslar och känslan av en stor halsduk virad runt min hals. Hösten är dock inte bara mysig och färgrik, den kan vara skrämmande också. Jag tror de flesta har hört talas om höstdepressioner, eller årstidsbunden depression som det egentligen heter. Hösten tar nämligen med sig ett mörker och en kyla som efter sommaren kan komma som ett slag i ansiktet. Jag har därför valt att lista 8 tips på hur man tar sig igenom denna mörka period vi står inför.

autumn-leaves-2789234_1280 (2)

1. Din grundläggande hälsa

Oavsett hur nere du är, se till att äta, sova och röra på dig. Du behöver det för att kroppen ska få energi nog att fungera som vanligt. Annars är det lätt att motivationen, humöret och immunförsvaret försvagas.

Ja, det kan absolut kännas som att du täcks av ett mörker, men där under skiner du fortfarande. Glöm inte bort att ge ditt ljus energi så att du kan lysa igenom mörkret och tillslut bryta upp det.

2. Ta inte den enkla vägen (gör plats för jobbiga känslor och tankar)

Tänk dig att du kör på en enslig väg och helt plötsligt möts av ett vägskäl. Du måste nu välja, vänster eller höger. Den ena vägen är gropig och smal men utsikten är fantastisk. Den andra vägen är rak och lugn men det är raka bergsväggar runt om så du kan inte se någonting alls. Den första vägen gör plats för jobbiga känslor och tankar medan den andra är ”den enkla vägen”.

Det finns en psykoterapeut vid namn John Welwood som myntade termen ”spiritual bypassing” för att beskriva våra tendenser att använda oss av psykologiska knep för att undvika att möta våra olösta känslomässiga problem eller ”psykiska sår”. Med andra ord, våra tendenser att ta den enkla vägen.

Problemet med det är att vi inte kan välja att förminska de jobbiga känslorna utan att förminska våra känslor av intimitet, glädje och alla andra känslor vi faktiskt vill känna.

3. Inget dubbeldippande!

Samtidigt som det är väldigt viktigt att göra plats för de jobbiga känslorna är det viktigt att inte fastna vid dem och hamna i en negativ spiral.

För ett par veckor sedan satt jag och sambon och tjafsade lite, ni vet sådär som alla par gör ibland. Mitt i tjafset uppstod ett missförstånd och min sambo blev väldigt arg på mig. Jag som har väldigt svårt för när folk blir arga/besvikna på mig tog det fruktansvärt hårt och fick lämna rummet för att lugna den panikattack som började göra sig redo.

Jag satt i min desperation och sökte på ”how to get calm after a fight” på Pinterest och kom över en helt fantastisk text. Den handlade kortfattat om att ha ett ”oh shit moment”, vilket innebär att ta sig tid att se över det som hände och sen lämna det för att det inte ska attackera dig igen. Med andra ord: Låt ett bråk eller en förlust av någonting vara nog med lidande! Tillåt det inte att låta dig må dåligt av det igen.

4. Identifiera problemen utan lösning

Det går emot våra intuitioner, men det första steget till att ändra på verkligheten är att acceptera den. Människor bråkar med verkligheten men det är alltid verkligheten som vinner. Bill Burnett, en av författarna till boken Designing your life gav en gång ett exempel på detta: ”If it’s not actionable, then it’s just not a useful problem”. 

Se till att släppa de saker du inte kan göra något åt. Att fastna i en tanke som i mitt tidigare exempel ”jag skulle ha tänkt mig för och formulerat mig bättre” kommer bara leda till att jag inte vågar säga någonting alls nästa gång i rädsla av att det ska hända igen. Vad hjälper det? Ingenting. Därför släpper jag det och lägger den energin på annat.

5. Börja med det du redan vet.

När jag har mina mörka perioder har jag nästan inga ljusglimtar alls. Det blir näst intill kolsvart och jag får en känsla av att ingenting kan få mig att må bra igen. Jag vet dock att mina skogspromenader med min hund Simba ger mig en bris av hopp och lycka. Det blev min första punkt på listan ”Saker jag vet”.

Det är en väldigt enkel lista som jag vet är 100% sann. När jag känner mig nere och förvirrad kan jag titta på den och få lite klarhet i tankarna. När jag ser den första punkten ”Att gå skogspromenader med Simba ger mig hopp och lycka” vet jag att jo, det finns faktiskt saker som hjälper.

Några andra punkter på min lista är:
– Jag behöver sova 7-9  timmar per natt för att må bra.
– Rushen är inte värd dipparna som kommer när koffein och socker gått ur mig.
– Jag blir lugn av en varm dusch.

När livet är uppochner och ingenting känns stabilt, börja med att se till de saker du redan vet är säkra.

6. Fira de små sakerna

När energin och glädjen sjunker kan det vara svårt att gå motivation till att göra saker. Därför kan det vara bra att fira de små sakerna i livet. Har du gått upp ur sängen i tid? Snyggt jobbat! Har du eller någon i familjen tvättat och strukit att tvätt? Fram med popcorn och film!

Ibland handlar det bara om att sänka ribban lite. Vad är framgång egentligen, är det verkligen bara befordringar och/eller höga betyg? Det finns massor av utrymme mellan perfektion och att ge upp, utnyttja det!

7. Schemalägg ”down time”

När jag jobbade i en butik som sålde Apple-produkter och någon kom in med sin iPhone var min första fråga alltid: ”Har du testat att stänga av den, låta den vara en stund och sen sätta igång den igen?”. Oftast var det nämligen lösningen.

Vi människor fungerar likadant. Om du börjar att känna dig nere (down) kanske du behöver lite ”down time”.

Börja skriva ner när dessa perioder kommer. Kommer de kopplade till din menscykel? När du har vistats bland människor? När det har blivit förmycket intryck? Är de årstidsbundna? Ibland när dessa perioder schemaläggs behöver de inte pressa sig in i ditt schema, utan du vet att de kommer och är beredd.

8. Precis som jag

Många av oss har en tendens att isolera oss själva när vi känner oss nere. När jag känner mig nere kommer jag ofta på mig själv med att tänka ”varför jag? eller ”varför verkar alla andra ha det så lätt?”. Detta får mig att känna mig ännu mer isolerad och så fortsätter det ner i en lång spiral.

Det finns en övning för att motverka att hamna i en sådan negativ spiral. Den går ut på att säga eller tänka olika meningar som börjar med ”precis som jag”. 

”Precis som jag finns det andra människor som kämpar med mörka tankar just nu.”
”Precis som jag känner andra att livet är överväldigande just nu.”

Efter det tänker jag på de stackare som också mår dåligt just då, precis som jag.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s